lördag 18 april 2009

Vinmässa på slottet!

Igår var det äntligen dags för ”Chateau Grand Cru 2009” – vinmässa på slottet!
Janne och jag var där så klart! Och även Jannes två gamla arbetskamrater Dag och Thomas.
Jag åkte hem tidigare från jobbet och vi tog en sväng förbi systembolaget och affären för att köpa lite gott till kvällen.
Sen slängde vi oss på cyklarna och hojjade in till stan i det fina vädret. Vi hade köpt biljett att gå in mellan ett och två på dagen.
För er som inte varit på mässan så kanske jag ska berätta lite om själva mässan. Under två dagar samlas en massa olika utställare på Örebroslott och visar upp sina produkter.
Det brukar vara massor med olika vin och spritimportörer, men även försäljare som säljer ostar och andra delikatesser.
I biljettpriset ingår ett ”kuponghäfte” med tio stycken biljetter som då ska gälla för 3 cl vin eller vad nu utställaren har att bjuda på.. en del utställare är lite uppkörda och går strikt efter denna regel, men de flesta sträcker lite på biljetten så att du kan få provsmaka ett par tre olika viner för en kupong, och några är mer generösa än så…
Vi brukar försöka att komma ifrån på fredag förmiddag innan det har hunnit bli för mycket folk, och medan utställarna fortfarande inte har tröttnat på att vara på mässan.
Har man tur (och det brukar man ha) så springer man på ett par utställare som är riktigt entusiastiska och som brinner för sin sak – du brukar man kunna både få prova oförskämt många av deras viner på en kupong – men framför allt så brukar man få en skitintressant liten föreläsning om vinerna, vingården/gårdarna, regionen vinerna kommer från, tillverkningsprocesser, historia mm. Det är då det är riktigt kul!!
Vi fick smaka på massor med supergoda viner, öl, brandy, cava mm. och vi köpte en jättegod olivolja, en enorm parmesan, tre burkar av världens godaste senap och en smarrig salami.
När vi väl hade slut på biljetter och hade gått igenom mässan ett par gånger och var så där lite passande glada så gick vi vidare till Bishop Arms (en mysig pup här i stan) och satt i solen på deras veranda och tog en öl och bara njöt av livet.
Sen gick vi hem till oss och lagade lite tapas och drack lite mer vin… vad kan man säga mer än att det var en riktigt bra dag helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar